El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 21 d’abril del 2011

Avui, entrevista amb la Núria Martí Constans

Benvinguts a El racó del llibre, blog del programa amb el mateix nom que s'emet a Ràdio Dos 84 dial 105,8 FM des d'Hostalric, tots el dijous de 7 a 8 del vespre.
Primer de tot desitjar-vos un Feliç diada de Sant Jordi, que no faltin les roses i el llibres. Hostalric a més estem de festa els dies 22,23 i 24. Celebrem la nostra Fira Medieval. Cada any la cita és el divendres dissabte i diumenge de la Setmana Santa, caigui quan caigui.

Aquesta setmana hem tingut en el programa l'escriptora Núria Martí Constans per parla dels seus últims llibres Naturalesa humana ( relats curts) i Trampa de foc (Lectura fàcil), més avall trobareu les ressenyes. Ha estat una entrevista molt interessant i amena. La Núria ha explicat un munt de detalls de com i perquè els va escriure. Us deixo un tastet de la contraportada de Naturalesa humana

"Breu, irònics i actuals, tot just amb algun contrapunt tendre, els relats d'aquest recull responen a la saludable necessitat vital de riure's del mort i de qui el vetlla"

Petita presentació de l'entrevista. Si la voleu escoltar aneu a escoltar programa o descarregar programa.


Nuria Martí Constans

Delictes quotidians / Xaier Castillon - Diari el punt - Comarques de Girona 21.04.2011
Després d'haver quedat finalista del premi Casero amb la novel•la Hores prohibides (2009), l'escriptora maresmenca resident a Girona Núria Martí Constans ha publicat dos llibres de lectura fàcil per a adults, Les mateixes estrelles (2010) i la recent Trampa de foc, i ara també acaba de sortir el seu quart llibre en dos anys: el recull de contes Naturalesa humana (CCG). “Hores prohibides va ser el començament de tot: va anar molt bé i està exhaurida. En queden quatre exemplars a la Llibreria 22”. A la llibreria que organitza el premi Casero, hi va presentar fa poc Naturalesa humana, acompanyada per Pep Prieto, i el 6 de maig hi tornarà per presentar amb Roger Casero Trampa de foc –sobre els fets que van inspirar el dia de la dona treballadora– i l'edició en castellà de Les mateixes estrelles (Bajo el mismo cielo) que ella mateixa ha traduït, com també ho està fent ara amb Trampa de foc. Martí, professora del Consorci de Normalització Lingüística, ha escrit aquests dos llibres de lectura fàcil per a adults nouvinguts o amb problemes de comprensió lectora.


Els primers 9 contes dels 24 que inclou Naturalesa humana van guanyar el premi Sant Jordi 2008 de Sarrià de Ter i la resta s'han publicat en algunes revistes o són inèdits. “Són històries quotidianes de delictes humans, petits o grans, narrats amb força ironia, excepte en algun cas de delicte en majúscules com ara la violència masclista”, explica l'autora, que dissabte estarà signant llibres a la Rambla de Girona.

Llicenciada en Filologia Catalana és professora de català per adults. Ha estat col•laboradora de la Revista de Girona i és jurat dels Premis de Narrativa Sant Narcís i del Concurs Artístic i Literari dels Amics de la Unesco de Girona

Naturalesa humana

Núria Martí Constans
Editorial CCG Edicions
Edició 2011
Llengua catalana
Pàgines 133
Relats curts

En aquets llibre trobareu 24 relats dividits en dos grups. El primer, amb el títol del llibre, està format per nou relats i el segon amb el títol de "Menudeses" té quinze 15 relats més.

El relats són de formes molt variades i toquen un munt de temes actuals i cotidians: violència de gènere, gelosia, amor, sexe, assassinats, robatoris tots ambientats Girona i província.

Un llibre que et farà passar molt bona estona i és molt fàcil de llegir.


Trampa de foc


Núria Martí Constans
Editorial: La mar de fàcil editorial
Lectura Fàcil
Edició 2011
Pàgines:97

Trampa de foc explica l'incendi que hi va haver a Nova York l'any 1911 a la fàbrica de bruses anomenada Triangle, on van morir moltes persones, especialment dones, per falta de seguritat de l'edifici de deu pisos on treballaven.
L'autora ens ho relata per mediació d'una família italiana formada per el pare i dues germanes, la Laura i la Bettina. La mare havia mort a Itàlia. Emigren a América a fer fortuna i les dues noies van treballar a la fàbrica Triangle. En el relat veurem les condicions de treball de aquella època i també ens fa una fotografia escrita de com era la ciutat de Nova York en aquells anys, tant acostumats com estem a veure-la actualment.
Una història colpidora, que et fa pensa en una altre queva passar. fa pocs anys que  Una per culpa dels diners i l'altre per voler tenir els edificis més alts del planeta.
Els llibres de lectura fàcil, estam escrit de manera molt entenedora. Les frases curtes i amb complement directe, aquesta és la raó que quan obres el llibre sembla escrit en forma de poema. Tots el llibre de Lectura Fàcil porten aquest anagrama que hi ha al començament de la ressenya i van dirigits a persones que és vulguin iniciar a la lectura en català.

La viuda prenyada

Història interior
Martin Amis
Editorial Empúries
Edició: 2011
Col•lecció: Anagrama/Empúries
Número: 78
Llengua catalana
La viuda prenyada és una obra divertida i intel•ligent, molt àcida i per moments brillant. Explora la llibertat i la despreocupació dels anys de la primera joventut i, amb més contenció, explora també el pas del temps, la càrrega dels anys i la maduresa.
Text de contraportada
Som a l’estiu del 1970, llarg, idíl•lic i molt calorós. En un castell italià, mitja dotzena de joves anglesos naveguen per les agitades aigües de la transició a l’edat adulta. En plena revolució sexual, es passen les hores explorant els límits de les coses i de les relacions entre els dos sexes. Les noies actuen com si fossin nois; descarades, desinhibides, independents i segures d’elles mateixes, prenen la iniciativa i s’alliberen gràcies als anticonceptius. Els nois, per la seva banda, continuen comportant-se com els nois ho han fet sempre. Espavilat, divertit, estudiant de literatura i obsessionat amb la novel•la anglesa, en Keith Nearing està a punt de fer vint-i-un anys i durant aquest estiu, que promet ser el de la seva vida, intenta treure el màxim profit del comportament exuberant i sense complexos de la seva novia i les seves amigues

Fácil de matar

Maruja Torres
Editorial Planeta
Edició; abril de 2011
Pàgines 240
Llengua castellana

Beirut (El Líbano), en la actualidad. Tony Asmar, hijo menor de la importante e influyente familia cristiana Asmar, muere cuando salta por los aires su lujoso descapotable, junto con otras dos personas, dos mujeres de su servicio doméstico. La reportera Diana Dial, que pretendía abandonar el país una vez finalizado su trabajo como corresponsal de un importante diario español, decide investigar lo que parece todo menos un atentado de corte político. Durante el funeral, conoce a Cora, la hermosa viuda española, la mujer más popular y glamurosa de todo Beirut que se casó por sorpresa con el pequeño de los Asmar, un personaje sin oficio ni beneficio. Diana se pregunta qué demonios hace un mujerón como aquél con un 'don nadie' como Tony. Pero, sin tiempo a conjeturas, en medio de la ceremonia de duelo, Cora le dice al oído 'Ayúdame'

Sis de cada deu catalans han llegit algun llibre l'últim any, segons el Baròmetre de la Comunicació

21/04/2011
Un informe de Baròmetre de la Comunicació sobre el consum de llibres conclou que sis de cada deu catalans han llegit un llibre durant l'últim any. D'aquests, segons l'estudi, el 25% llegeixen llibres en català, un 70% ho fan preferentment en castellà, i la resta en altres idiomes. El perfil del lector català, a més, és majoritàriament una dona de 25 a 34 anys amb estudis superiors i treballadora. El baròmetre també constata que, després de la música, la lectura és el consum cultural preferit dels catalans. L'any passat els catalans van llegir una mitjana de quatre llibres. Més informació: http://www.3cat24.cat/noticia/1163546/ociicultura/Sis-de-cada-deu-catalans-han-llegit-algun-llibre-lultim-any-segons-el-Barometre-de-la-Comunicacio

Què fa un llibre com tu en un lloc com aquest?

21/04/2011
Avançant-se a la celebració del Dia del Llibre fins a 31 museus i centres culturals han realitzat conjuntament un alliberament massiu de llibres per 17 ciutats de tot l'Estat. En total s'han alliberat fins a 2.500 llibres per carrers i llocs públics per tal que les persones que els trobin i estiguin interessades a llegir-los els agafin i se'ls enduguin cap a casa. La iniciativa, coneguda com a "bookcrossing", no és nova, però aquest any a Barcelona el CCCB l'ha enriquit amb l'ús d'un Twitter que anava donant pistes d'on havien estat alliberats els diversos exemplars i amb un navegador on es podia observar el mapa de la ciutat amb la localització i els títols dels llibres. Una experiència més de com les noves tecnologies poden contribuir a difondre activitats culturals i a fomentar la interactivitat amb els seus usuaris.

Josep Maria Castellet defensa el paper creatiu del lector durant el pregó de Sant Jordi

21/04/2011
L'escriptor Josep Maria Castellet ha pronunciat aquest dimarts al vespre el pregó de la lectura al Saló de Cent de l'ajuntament de Barcelona. Es tracta d'una iniciativa de les biblioteques de la ciutat per fomentar la lectura i animar l'ambient literari de cara a Sant Jordi.
Més informació: http://www.3cat24.cat/noticia/1161887/llibres/Josep-Maria-Castellet-defensa-el-paper-creatiu-del-lector-durant-el-prego-de-Sant-Jordi

Najat El Hachmi i Teresa Solana participaran al Pen World Voices Festival de Nova York

Ciutats com Quebec, Berlín i París organitzen activitats per commemorar la festa de Sant Jordi
21/04/2011
Al costat de grans noms de la literatura internacional com Irvin Welsh, Andrea Levy, Mathias Énard o Amélie Nothomb, Najat El Hachmi i Teresa Solana participaran al PEN World Voices Festival de Nova York, que tindrà lloc entre el 25 d'abril i l'1 de maig.

El festival té com a objectiu donar a conèixer la literatura del món al públic nord-americà. Entre els actes previstos, destaquen la taula rodona en què es presentarà la traducció de Bearn o La casa de nines, de Llorenç Vilallonga, o el projecte de traducció d'El quadern gris, que està previst que es publiqui el 2013 per l'editorial New York Review of Books Classics.

Dimecres 27 d'abril, Teresa Solana conversarà amb autores quebequeses i georgianes sobre els diferents contextos a l'hora d'escriure i les identitats locals o nacionals. L'endemà, Najat El Hachmi compartirà taula amb escriptores que han influenciat la seva carrera, com la periodista i novel•lista palestina Rula Jebreal i l'autora teatral sudanesa Leila Aboulela.
Més informació. http://www.ara.cat/cultura/Nova-Quebec-Paris-Sant-Jordi_0_466753720.html

El 40% dels catalans té carnet de biblioteca

20.04.2011
Les 354 biblioteques públiques i bibliobusos de Catalunya compten amb 3.016.698 usuaris amb carnet, xifra que representa el 40% de la població catalana i que suposa l’emissió de 158.877 nous carnets el 2010. Les biblioteques públiques catalanes han rebut un total de 23.705.280 visites el 2010, 347.307 més que l’any anterior, segons les dades ofertes avui per la conselleria de Cultura.

Lectures d'en Pep

Avui hem llegit els contes " Intercanvi" i "Normes" del llibre Naturalesa humana de la Núria Martí Constans, editat per CCG.
El primer a tres veus (Núria, Pep i Rosa) i el segon per en Pep en solitari.