Editorial CCG Edicions
Edició: març de 2009
Pàgines. 381
Llengua catalana
Aquest és un llibre ple d'història i costums de Catalunya, des de l'any 1913 fins l'any 1929.
Comença amb una introducció de la autora, on explica o denúncia la forma que ens hem comportat les persones des de la Revolució industrial, fins a 'actualitat, i que jo comparteixo totalment amb ella. Hem anat en un món de consumisme i d'alteracions al medi ambient, que més aviat o més tard pagaran els nostres descendents, on s'han perdut el valors i només valen els diners.
El primer capítol ens explica la Barcelona de 1913, amb les fàbriques tèxtils del Poble Nou, l'explotació dels empleats, l'emigració de l'època, el barraquisme. Per altre banda la burgesia catalana i els corrents artístic i polítics.
Cada capítol, primer de tot, us posarà al dia any a any el que passa a Barcelona, però gran part del llibre ens parla de les costums d'un poble rural de l'Empordà i de la família de cal Foraster: en Llucià , l'Annetta, l'Adrià, l'hereu, en Pep, el fadristern o cabaler, la Carmeta i en Martí. Anireu descobrint la vida dels pobles, les costums i la feina al camp. Com els amos sotmetien els masovers i els marits a les mullers i que encara que desitgessin una altra cosa havien de callar. Com l'hereu tenia feina a casa i la resta de germans havien de buscar-se la vida fora del mas. I també el gran secret de l'Annetta que guarda dins del seu cor i que no acaba de superar.
Per altra banda trobarem tot el trasbals que va portar la Dictadura de Primo de Rivera, les prohibicions de dir paraulotes i fer actes que no agradessin al règim, les trifulgues entre el mestre i el capellà per tenir forma de pensar diferent...
Un llibre molt ben escrit i que personalment m'ha agradat, perquè ens parla de fets no tant llunyans, però que sembla que ho hem oblidat, cosa que no hauria de passar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada