El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 30 de setembre del 2010

Mor el poeta, pedagog i impulsor cultural Joan Triadú als 89 anys

30/09/2010
Ha mort a l'Hospital de Barcelona el poeta, pedagog, crític literari i impulsor cultural Joan Triadú. De la seva llarga carrera, destaquen la creació del premi de Poesia de Cantonigròs, l'impuls del Premi Sant Jordi i el premi d'honor de les lletres catalanes, així com la fundació de l'escola Thau.
Nascut a Ribes de Freser en una família obrera, Joan Triadú va estudiar la primària i el batxillerat a Barcelona. Amb l'esclat de la guerra civil el van habilitar com a mestre substitut dels mobilitzats al front, i va ser destinat a Granollers, on va viure el terrible bombardeig del 1938. Amb la victòria franquista, va haver d'examinar-se de nou de batxillerat i va estudiar filologia clàssica a la Universitat de Barcelona.
En acabar la carrera, una tuberculosi el va dur a una llarga convalescència, durant la qual va fundar el Concurs de Poesia de Cantonigròs. De la pedagogia va passar a la crítica literiària, que va exercir des de la il.legal revista "Ariel", i va ser lector de català a la Universitat de Liverpool dels anys 48 al 50. Tornat d'Anglaterra, va publicar l'"Antologia de la Poesia catalana 1900-1950" i una antologia de contistes catalans, que van crear polèmica per la selecció d'autors i els comentaris crítics.

Tot i que va conrear la poesia, va dedicar-se sobretot a la formació de professors de llengua i literatura catalana, entre altres llocs des d'Òmnium Cultural, on va impulsar també el Premi Sant Jordi de novel.la i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que se li va concedir el 1992. Com a pedagog va col.laborar amb l'escola Betània i va fundar la coneguda escola Thau. També va fundar el Consell Català d'Ensenyament i la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. Sobre les seves vivències va escriure "Dies de Memòria 1938-1940",i també "Memòries d'un segle d'or".

Va ser Creu de Sant Jordi el 1982 i Medalla d'Or de la Generalitat el 2001, i era membre del PEN Club i de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

http://www.3cat24.cat/noticia/875466/ociicultura/Mor-el-poeta-pedagog-i-impulsor-cultural-Joan-Triadu-als-89-anys

2 comentaris:

SU ha dit...

Gràcies Rosa per aquest vostre homenatge!

Una abraçada en un dia mol trist!

SU

Rosa ha dit...

Hola Su,

Crec que era el que calia fer. Tots hen sentit aquesta pèrdua.

Una abraçada