El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 23 de juliol del 2009

Hostalric

Hola, amics d’El racó del llibre. Perdoneu el retard. La setmana passada us vaig dir que aquesta setmana parlaria de la Colla Gegantera. No ha estat possible, però una propera setmana us en parlaré. Avui us faré cinc cèntims del meu poble, Hostalric, un poble petit, tot i que ara ja som uns 4.000 habitants. Hostalric és on he nascut i on he viscut tota la vida.
La descripció del poble l’he extret del llibre Hostalric, de la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, editat el 1990 per La Diputació de Girona i Caixa de Girona, els autors del qual, veïns del poble, són Montse Duran, Josep Juanhuix (en Pep que col•labora al programa) i Ramon Reyero.
.
Hostalric es troba situat sobre una carena basàltica a la vora esquerra de riu Tordera, amb la seva confluència amb la riera d’Arbúcies.

Amb una extensió de 3,3 Km quadrats és el terme més reduït de la comarca de la Selva; per aquest motiu és gairebé nul•la l’existència de cases de pagès. Envoltat de pobles rurals de gran extensió, limita al sud i sud-est amb Fogars de la Selva, on el riu Tordera li fa de límit municipal; a l’oest, amb Sant Feliu de Buixalleu, i al nord-oest, amb el municipi de Massanes.

A l’extrem de ponent de l’escarpament hi ha el turó del castell, situat a 189 metres sobre el nivell del mar. Actualment separa la part antiga del nucli que es va desenvolupar a partir dels anys setanta: La Conna. L’aspecte físic del poble presenta, doncs, dues formes marcadament diferenciades.

Gràcies a la privilegiada situació estratègica del poble, la Via Romana, i més tard el Camí Ral de Barcelona a Perpinyà, passava per Hostalric. Està perfectament connectat amb l’autopista A-P7 de Barcelona a la Jonquera, inaugurada l’any 1970; té estació de tren de la línia Barcelona - Portbou per Granollers. Dista 35 Km de Girona i uns 60 de Barcelona.

L’excel•lent xarxa de comunicacions i la presència del riu feren que Hostalric deixés de ser un poble eminentment agrícola per passar a ser un centre industrial.

Cal afegir que, amb la crisi ,moltes d’aquestes empreses han tancat ja que la majoria es dedicaven al tèxtil.
Si teniu ganes de conèixer el poble, cliqueu sobre la foto.

2 comentaris:

Pep ha dit...

Hola Rosa,

Veig que no pares. M'he decidit a escriure el primer missatge. Ja era hora!, deus pensar. El reportatge fotogràfic m'ha agradat molt, fet per algú enamorat d'Hostalric. Com ens l'estimem, el poble, eh?

Felicitats per tota la feina feta, i per la que ha de venir, que serà molta.

Rosa ha dit...

Hola Pep,
Veig que per fi t'has decidit a escriure un comentari. M'ha fet molta il•lusió. Els fotògrafs són fantàstics. Oi que sí! La veritat, és el nostre poble, per a mi, és una necessitat estimar-lo.
Fins aviat, guardat de la calor