El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 8 de març del 2012

Avui Pep Prieto i el seu llibre " La teoria de l'imbècil"

Hola amics del racó del llibre. Avui 8 de marc Dia de la Dona Treballadora crec que és important reivindicar el dia. Ha donat la coincidència que ha caigut en dijous m'ha semblat posar el meu granet de sorra. Per aquesta raó us deixo una mica d'història extreta de Viquipèdia on ho explica una mica. També de l'ncendi sobre la fàbrica  de la Triangle podeu trobar l'historia en el llibre Trampa de foc de la  Núria Martí.

 Dia de la Dona TreballadoraEl 8 de març és actualment el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia tradicionalment aprofitat per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora de lluita de la dona per la seua participació juntament amb l'home al camp del treball i la societat, en general. Es celebra des del dia 19 de març de 1911.

La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l'any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.

El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917. El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d'obtenir millores laborals i socials. Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.

La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, essent implantada per les Nacions Unides el 1977.

3 comentaris:

Núria Martí Constans ha dit...

Gràcies, Rosa, per la teva recomanació. És bo que no oblidem la lluita històrica de les dones per fer-se sentir en un món manat pels homes (una lluita que encara dura!).
Ah! Molt divertit el llibre d'en Pep Prieto, ideal per desconnectar i endinsar-se en una ficció insòlita que atrapa.
Espero que estiguis bé. Una abraçada ben forta!

Rosa ha dit...

Hola Núria,
M'agrada recomanar els teus llibres, perquè estan molt be.
Per aquí intentem tirar endevinat.

Una abraçada

Rosa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.