El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 13 de gener del 2011

L’arqueòleg

Martí Gironell
Editorial Columna
Edició: novembre de 2010
Llengua catalana
Pàgines: 379

Sinopsi:
Montserrat, 1910. El monjo Benaventura Ubach emprèn un viatge a Terra Santa i Mesopotàmia a la recerca de peces per al futur museu bíblic del monestir de Montserrat. Amb l’intenció d’il•lustrar una edició catalana de la Bíblia. També segueix aquest itinerari per contrastar les Sagrades Escriptures amb el seus escenaris reals.

El viatge es convertirà en una odissea d’entrebancs i perills. El pare Ubach haurà d’enfrontar-se a tempestes del desert, plagues bíbliques, bandits sanguinaris, sectes satàniques, xeics cruels, exercits corruptes, saquejadors de tombes i altres personatges sinistres que faran l’impossible per impedir que l’arqueòleg aconsegueixi el seu somni.

El racó del llibre
Si heu llegit la sinopsi pensareu que us trobareu un llibre tipus d’Indiana Jones doncs, no, no és ben be igual. Us trobareu un monjo que si que és veritat que es troba en tot el que ens diu la sinopsi, però actuava de manera diferent. Les lluites del pare Ubach, eren més de diàleg que de força. Ell feia servir la persuasió i la reflexió per convèncer a les persones i poder obtenir el que volia. Una tècnica que m’ha agradat. L’única arma que portava era una càmera de retratar Kodak, on disparava a tot allò que li semblava d’interès.

El que si us trobareu serà un viatge per les terres bíbliques de Moisès i Abraham. Des del Caire al Sinaí, Bagdad, Petra, Jerusalem... On molt detalladament l’autor ens explica els llocs que va visitar i el sentiment que sentia en trobar-s’hi. Les peces que comprava, i la forma de comprar-les, ell ho volia tot molt legal.

Amb aquesta novel•la l’autor ha donat a conèixer un personatge, potser massa anònim per una gran majoria de persones, i que va portar a terme una gran tasca per la comunitat cristiana de Catalunya, en un munt de peces importants que fan referència a la a l’història Bíblica, algunes de les quals estan exposades al Museu Arqueològic del Monestir de Montserrat i també en ser el que l’any 1926 va iniciar el projecte de La Bíblia de Montserrat, escrita en català.

El llibre comença amb el robatori de tres túniques i l’assassinat de les persones que les posseïen, això vol donar al llibre una mica d’intriga. Particularment l’he trobada molt fluixa ja que durant la novel•la gairebé no es menciona i a la resolució final li falta una mica més d’imaginació i estratègia. Ara, el que m’ha agradat és el viatge de Benaventura Ubach.

2 comentaris:

Pep Torras ha dit...

Després de llegir "L'arqueòleg" trobo que el personatge central és realment molt interessant però al llibre li falta ritme i intriga, francament. No diria que sem'ha fet pesat però l'anava llegint sense massa ganes.

Rosa ha dit...

Hola Pep,
Moltes gràcies pel comentari.
Pel que fa a la intriga, penso igual que tu. Ara, el personatge d'en Bonaventura em va entusiasmar tant, que això del ritme no ho vaig notar. Fins i tot he comprat el llibre “El Sinaí ” Viatge per l’Aràbia Pètria cercant les petjades d’Israel, per poder seguir el seu viatge de primera mà.

Fins aviat