El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 9 d’abril del 2009

Avui entrevista amb l' escriptora gironina Núria Martí




Hola amics del Racó del llibre. Programa que s’emet per Radio Dos 84 FM 105,8 cada dijous de 7 a 8 de la tarda.
Avui tenim la sort de tenir entre nosaltres una escriptora de Girona, encara que ella es fila de Calella de la Costa, però fa molts anys que viu i treballa a Girona. Serà una satisfacció poder-li fer una entrevista en directe. L’entrevista la podeu escoltar “clicant” sobre la pestanya "escoltar programa".

Núria Martí


Núria Martí, és llicenciada en Filologia Catalana. S’ha dedicat a l’ensenyament des de l’any 1992, activitat que darrerament ha compaginat amb l’escriptura de llibre “Hores Prohibides”, finalista del premi Just M. Casero 2007. Aquesta és la seva primera novel·la, també ha estat finalista:

Vet aquí un gat 2008, contes infantils (Moncada i Reixac)
Premi Tinet ciutat de Tarragona 2008
Primer Premi Sant Jordi 2008. Modalitat de narrativa
“Naturalesa humana” a Sarrià de Ter.

Hores prohibides

Novel·la finalista premi Just M. Casero 2007
Núria Martí
Editorial: Amsterdam
Edició: 2008
Pàgines: 105

Ha estat per a mi una novel·la extraordinària, una història que t’arriba l’ànima. La forma d’escriure de l’autora hi té molt a beure, ja que l’he trobada amena i fàcil de llegir.

M’han agradat els llocs on es desenvolupa, ja que formen part d’una època de la meva vida i llegir-los m’ha fet tornar uns records molt bonics per a mi.

La novel·la està relatada a dos veus, la Caterina, l’àvia de l’Anna i la mateixa Anna. Totes dues ens van relatant, capítol a capítol, la vida de la Caterina. Ella, la Caterina explica el secret de la seva vida aquell que la família no sap i l’Anna, explica el que ha sentit i ha viscut al costa de la seva l’àvia. Els dos relats es van entrellaçant, on trobareu la renuncia de la Caterina a una cosa molt preuada, però que de no fer-ho, hagués estat la desgracia d’ ella mateixa i de tota la seva família. La amistat fins a la mort, de dues dones que les uneix el gran secret de la Caterina. El pes que li cau al damunt quan es mort la seva germana. Les misèries de la guerra civil, amb totes les barbaritats que es varen a arribar a fer. Fent un resum, la història d’una dona que li va tocar viure en una època que aquesta mena de “pecat”, no el podia saber, ni la família.
Hores prohibides, una novel·la escrita per una dona, amb tot un seguit de dones com a protagonistes principals.

És una novel·la d’aquelles que val la pena llegir.

Núria Martí a la biblioteca


Aviat, lectors de la biblioteca d'Hostalric, podreu gaudirdel llibre “Hores prohibides”
de Núria Martí

El mestre d'ànimes


Irène Némirovsky,( escriptora en llengua francesa, nasqué l'11 de febrer de 1903 a Kíev i morí el 17 d'agost de 1942 a Auschwitz.)
Editorial: La Magrana
Llengua: Catalana
Data de publicació: 2009
Pàgines: 208

Niça, 1920. Dario, un metge jove i sense diners, accepta practicar-li un avortament clandestí a una atractiva dona de Nova York a fi de salvar de la misèria Clara, la seva dona, i el seu nadó. És una solució que permet a aquest fill de comerciant vagabund i estranger, de sang grega i italiana, de sobreviure malgrat la indiferència de la clientela elegant de la ciutat. Després d'uns quants anys a Niça i de multiplicar els expedients, a Dario se li acut de sobte una idea genial que l'ajudarà a canviar el seu destí: manipulant amb una intuïció maquiavèlica les noves teories psicoanalítiques, esdevé el xarlatà de moda, convertint-se en l'estrany mestre de les ànimes embriagades pel virus de l'ascensió social... Amb El mestre d'ànimes, una novel"la inèdita publicada el 1939 en forma de fulletó a Gringoire, Irène Némirovsky esbossa el retrat d'un d'aquests «immigrants» dentreguerres que van arribar d'Europa oriental amb l'ardent desig de triomfar. Desmuntant amb una ploma subtil el vals lleuger de les ambicions, l'escriptora ressuscita amb precisió el remolí mundà i intel.lectual de l'època.

No i jo


Delphine de Vigan
Editorial:
Edicions 62
Llengua: Catalana
Data de publicació: 2009
Col·lecció: Balancí
Pàgines: 223

Lou està en plena adolescència, es mou en un món d'adults amb passos de nena. Lou és extremadament tímida, i el fet de ser una superdotada i d'estar en una classe on tots els alumnes tenen més anys que ella, no l'hi posa més fàcil.I per si això fos poc, a l'arribar a casa, Lou ha d'enfrontar-se a una mare enfonsada per la depressió i a un pare obstinat a veure la vida de color de rosa. Però això al seu estricte professor d'economia no li importa. Lou ha de preparar un treball que haurà d'exposar davant la resta de la classe. I pujar-se a la tarima, enfrontar-se als seus companys... i parlar és el pitjor malson de Lou.Llavors Lou coneix a No, adolescent que sobreviu al carrer, beu vodka, menja en menjadors socials i dorm en albergs, quan té sort. No està a la vora del desastre, i Lou decideix salvar-la. I entre elles sorgeix una amistat sense fisures, que duran fins als seus últims límits.

PRINCESA DE ÁFRICA

Autor: SONIA SAMPAYO
Editorial: PLANETA
Llengua: Castellana
Data de publicació: 24/03/2009.
Pàgines: 200
Una apassionada història d’amor d’ una ballarina espanyola al cor del Senegal.

Quan la Sònia era petita la vida li semblava una cosa aterradora e impossible, una cosa inabastable per ella. Només quan ballava es treia les pors del damunt i es deixava portar. Un bon dia es va llança a la recerca de nous estils de danses, fins que va trobar el que buscava: la dansa senegalesa. Amb aquest descobriment, va trobar l’amor de la seva vida. Un camí totalment inesperat on ja no hi havia marxa enrere. Va haver de lluitar amb la seva família, els convencionalismes socials i les seves pròpies pors. La Sònia finalment es va casar amb un percussionista senegalès, aquell home tenia tot el que ella necessitava, però tenia una cultura diferent, a la qual hi anaven incloses; dues dones i varis fills.

ENA

Autor: PILAR EYRE
Editorial: LA ESFERA DE LOS LIBROS
Data de publicació: 3/02/2009.
Pàgines: 500.


Victòria Eugènia de Battenberg, reina d’Espanya pel seu matrimoni amb El rei Alfons XIII i néta de la reina Victòria d'Anglaterra, va ser una dona menyspreada pel seu marit, anul·lada per la seva sogra la reina mare Maria Cristina-, ridiculitzat per la cort, ignorada pels seus súbdits i castigada pels seus fills, a la qual ningú no va voler i que mai va ser feliç. Ena va créixer en els rígids palaus victorians, va tenir una infància difícil i una joventut marcada per la pobresa i la malaltia. Ella va pensar que el matrimoni amb el rei d'Espanya la redimiria, però va cometre l'error d’enamorar-se d'un home que la va enganyar des del primer any del seu casament; i el seu país d'adopció mai la va comprendre ni li va perdonar el terrible secret que amagava la seva sang.

Pilar Eyre no estalvia cap detall de la vida més íntima d'una reina desconeguda: el seu sentit de l’humor, la seva afició desmesurada a les joies i el luxe, les seves frustracions sexuals, l'aversió a Espanya, l'amor apassionat i cec per un marit que mai li va ser fidel

Joan-Lluís Lluís guanya el Premi Crítica Serra d'Or amb "Aiguafang"

03/04/2009
L'escriptor de Perpinyà Joan-Lluís Lluís ha guanyat el Premi Crítica Serra d'Or de novel·la 2009 amb l'obra "Aiguafang", en la qual mostra una societat consumista i decadent que viu en una Barcelona fosca i angoixant. En aquesta 43a edició també han estat premiats Hilari de Cara en la categoria de poesia i Guillem Frontera en narració. Joan Triadú s'ha endut el guardó en l'apartat de memòries, mentre que Josep Pere Peyró ha estat guardonat per l'obra de teatre "La tanca". El Premi Crítica Serra d'Or de literatura infantil ha estat per a "Vet aquí un pèl", de Mari Àngels Juanmiquel, i el de literatura juvenil ha recaigut en l'adaptació de "L'Odissea" d'Homer, a càrrec d'Albert Jané. Aquests guardons, entre d'altres, s'han entregat aquest dijous a la nit coincidint amb la celebració dels 50 anys de la revista "Serra d'Or", que publica l'Abadia de Montserrat.

La poesia de Joan Margarit a la Setmana de la Cultura Catalana a Madrid

07/04/2009
L'escriptor i poeta Joan Margarit, Premi Nacional de Poesia 2008, serà el protagonista de la Setmana de la Cultura Catalana a Madrid, que aquest any repartirà per 14 seus i institucions fins a 40 activitats com lectures, concerts o exposicions al voltant de la festa del llibre. La setmana se celebrarà entre el 20 i el 26 d'abril.

Joan Coscubiela, Santiago Dexeus i Ana María Matute, creus de Sant Jordi 2009

07/04/2009
La Generalitat ha decidit concedir la distinció de la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i a 15 entitats que han destacat pels serveis que han prestat a Catalunya. D'entre les personalitats en destaquen l'advocat laboralista i líder sindical Joan Coscubiela, els metges Santiago Dexeus i Lluís Barraquer i l'escriptora Ana María Matute. També ha concedit el guardó al periodista Enric Frigola, que va ser subdirector de Catalunya Ràdio, a més d'altres càrrecs que va ocupar a les emissores de la CCMA. Entre les entitats hi ha la Caixa d'Estalvis de Sabadell, la Fundació Ajuda i Esperança, la Unió Esportiva Sant Andreu i la Fundació Alfons Comín
http://www.3cat24.cat/noticia/375840/catalunya/Joan-Coscubiela-Santiago-Dexeus-i-Ana-Maria-Matute-creus-de-Sant-Jordi-2009

L'altra





Avui en Pep, ha llegit el conte "L'altra" de l' escriptora Núria Martì. Aquest conte forma part del recull Naturalesa Humana, premi Sant Jordi 2008 de Sarrià de Ter