El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 13 d’agost del 2009

Fortalesa d'Hostalric

Fortalesa d'Hostalric és una fortificació d'origen medieval, bé que refeta en època moderna, situat a Hostalric.
.
Hostalric està situat sobre un cingle estret de pedra basàltica a la vora esquerra del riu Tordera, a la seva confluència amb la riera d'Arbúcies. A l'extrem de ponent hi ha el turó del castell, situat a 189 m sobre el nivell del mar, que actualment separa la part antiga del nucli nou. A l'edat mitjana, Hostalric esdevingué la seu administrativa del vescomtat de Cabrera i, juntament amb el castell de Montsoriu, un dels principals bastions d'aquesta família. Per les notícies que tenim del castell medieval d'Hostalric, sembla que fou petit i del mateix tipus dels altres castells gironins del seu temps: més utilitari que estètic, d'una certa amplitud, amb sales i cambres pròpies d'un castell-palau.
.
A la primera meitat del segle XII el castell va ser una fortificació útil i d'importància. El 1306 Jaume II autoritza Ponç Hug a fer-hi obres.
.
El 1462, durant la Guerra civil catalana fou ocupat per la Host del Consell del Principat que es dirigia a Girona després d'un breu setge.
.
El 27 de juliol de 1695 Anne Jules de Noailles, el duc de Noailles va enderrocar el castell abans d' abandonar-lo. Un any més tard, es va reconstruir segons plànol de l' enginyer militar Josep Chifrion. Va fer rodejar les muralles i torres amb un sistema de baluards poligonals i va construir, a més, en el cim més alt, pavellons i arsenals que varen constituir el modern castell, esfondrant el medieval dels Cabrera. Durant el segle XVIII es construeix l' actual castell, que es va concebre com a fortalesa militar. El disseny original de la fortificació moderna d' Hostalric és obra de Francisco de Santa Cruz.
.
L'obra més important es va començar a construir el 1716. Al costat nord hi havia baluards, edificis d'allojament, un magatzem de polvora i cisternes amb capacitat per a més de 1000 m cúbics d' aigua.Els fossats van ser oberts a roca viva. Per a la construcció dels murs s'emprà la pedra del turó d'origen volcànic.Tenia ponts llevadissos,cos de guardia i mes elements de caràcter militar i encara a principis del segle XX conservà una petita guarnició.
.
El 7 de novembre de 1809 les tropes napoleòniques saquegen les cases i calen foc al poble d'Hostalric. El castell, però, resisteix. El 12 de maig de 1810, després de sis mesos de setge, 800 soldats que formaven part de la guarnició del castell es van poder escapar del setge de les tropes napoleòniques
http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_d'Hostalric