El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 26 de febrer del 2009

José Saramago

José Saramago, és un dels novel·listes més apreciats del món. Va néixer en el poblet portuguès d’Azinhaga el novembre de 1922. Escriptor autodidacta va publicar la seva primera novel·la “Tierra del pecado” el 1947. Encara que aquesta obra va tenir molt bona crítica va decidir no publicar i ho va tornar a fer després de 20 anys. Periodista i membre de partit Comunista Portuguès va sofrir censura i persecució durant els anys de la dictadura de Salazar. Es va sumar a l’anomenada “Revolució dels Clavells” que va portar la democràcia a Portugal l’any 1974.

Escèptic i intel·lectual va mantenir i manté una postura ètica i estètica per sobre del partidisme polític i compromès amb el gènere humà. Per aquesta raó, de forma general en les seves obres hi ha una gran originalitat donada fonamentalment per la seva compromesa visió de la història i de la cultura.

Va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1998, de marera que va ser el primer escriptor portuguès a obtenir aquest guardó.

Ha estat distingit pe la seva feina amb nombrosos guardons i doctors honoris causa: Universitat de Sevilla, Turín, Manchester, Castella-la Manxa i Brasilia. Ha obtingut el Premi Camoes, que iguala a un Premi Cervantes als països de llengua portuguesa.

La seva obra està considerada pels crítics de tot el món com una de les més importants de la literatura contemporània. La seva obra, narrativa en la major part, és un acostament càlid a la vida quotidiana.
En l’actualitat, consagrat com un escriptor universal, passa la seva vida entre Lisboa i Lanzarote.

En l’any 1980 Va publicar la novel·la “Alzado del suelo” la qual el va revelar com el gran novel·lista renovador i madur. Novel·la històrica, situada en el Alentejo entre 1910 i 1979 (regió del centre-sud de Portugal) amb un llenguatge de poble i una estructura sòlida i documentada, amb un estil humorístic que en aquell moment va cridar molt l’atenció.

Varen seguir moltes obres de gran interès com: “Memorial del convento” (1982), “El año de "La muerte de Ricardo Reis” (1984), “La balsa de piedra” (1896), “La historia del cerco de Lisboa” (1989), “El evangelio segun Jesucristo” (1991) “Ensayo sobre la ceguera” (1995), obra en que l’autor des dels plantejaments ètics adverteix sobre “la responsabilitat de tenir ulls quan altres els van perdre”. Saramago , escèptic però solidari, reflexiona en aquesta novel·la, si hi haurà esperança després d’aquest nou mil·lenalisme que la humanitat està vivint. L’última novel·la de l’escriptor porta el títol”El viatge de l’elefant” editada el novembre de 2008. Aquest llibre parla del viatge d’un elefant des de Lisboa a Viena en el segle XVI.
..
Alguns dels seus llibres:
Història del setge de Lisboa – edicions 62
Flor més grossa del món – edicions 62 - 2001
L’home duplicat - Edicions 62 - 2002
La Caverna – Edicions 62 - 2004
Viatge a Portugal - Edicions 62 - 2005
Tots els noms - Edicions 62 – 2005
Any de la mort de Ricardo Reis - Edicions 62 - 2005
Assaig sobre la lucidesa - Edicions 62 – 2006
El Cuento de la isla desconocida – Alfaguara 2007
Petites memòries - Edicions 62 - 2007
Assaig sobre la ceguera - Edicions 62 – 2008
Viatge de l'elefant – Edicions 62 - 2008