El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 26 de febrer del 2009

Assaig sobre la lucidesa


José Saramag
Editorial: Edicions 62
Edició 2006
Llengua: Catalana

De cop i volta, sense anunciar-ho, sense que cap dirigent de la dreta, de l’esquerra o del centre ho sospités, el vuitanta-tres per cent dels ciutadans decideixen exercir el seu dret a votar en blanc. Durant anys els ciutadans han seguit les opinions consensualment establertes, però ara ha arribat el moment d’expressar de manera democràtica i silenciosa el que pensen: Ja n’estan més que tips dels abusos del poder.
José Saramago fa una denúncia total i descarnada dels abusos del poder. Assaig sobre la lucidesa és una extraordinària novel·la, una metàfora crítica en la qual el nobel portuguès fa prevaler per damunt de tot la dignitat i la seva rotunda confiança en la societat civil.

L’Elisenda diu:
Es tracta d’una genialitat més del mestre Saramago. En aquest cas una crítica força divertida de l’estament polític. Amb un to senzill i una harmonia discursiva molt lloable, es denuncien els abusos de poder i es critiquen les desigualtats.
POSITIU: el llenguatge i la vivacitat de les escenes.
NEGATIU: el fet que (com és habitual en Saramago) els diàlegs s'incloguin dins del discurs narratiu.
Frases que m'han agradat:
-"Per al cor humà no hi ha falta que no pugui ser perdonada, mentre la contrició sigui sincera i el penediment sigui total".
-"La censura ben entesa és com el sol, quan surt és per a tothom"

Nota: un 8.
Espero que gaudiu de la literatura, d’aquest llibre.