El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 23 d’octubre del 2008

Les senyoretes de Lourdes


Autor: Pep Coll
Editorial: Proa - A tot vent – premi Sant Jordi 2007
Edició: febrer de 2008
Pàgines: 316



Les senyoretes de Lourdes és un llibre que per a mi m’ha estat molt interessant, segurament perquè l’autor i jo, coincidim en molt en la forma de pensar pel que fa Lourdes. El llibre és la biografia de la Bernadette Soubirous i les aparicions que va tenir a la gruta de Massabielha. També explica la manera que varen ser interpretades les aparicions depèn dels col·lectius de l’època: L’església, la família, les beates del poble i la justícia, i la forma que moltes d’aquestes persones van anant canviant d’opinió, depenent dels interessos que els hi aportava. La nena, de família molt pobre, amb poca salut i molt ignorant, segons el llibre, no va treure cap mena de benefici de les aparicions, al contrari li va portar molts patiments; en canvi, moltes persones del seu entorn varen sortir-ne molt beneficiades. També vull dir que el llibre l’he llegit per altres motius, no per ganes de llegir-lo, però crec que ha estat molt positiu, perquè l’historia de la Bernadette no l’hauria llegit. Una altra cosa és que sempre es poden aprendre coses, una que no sabia, era que en aquella par de França es parlava a nivell familiar un dialecte anomenat patuès.

Com he dit abans l’historia de sta. Bernadette, no l’havia llegit, però he pensat que estaria bé llegir-la per fer la comparació del relat. En una notícia publicada en El Periódico el 20 de maig, el mossèn de Tremp va fer una crida a l’església, dient a la gent que no anessin a la presentació del llibre que feia l’autor al poble, segons ell, el text era irrespectuós i tergiversador. El resultat va ser un ple total a la presentació i esgotar el llibre a les llibreries de Tremp. La meva opinió és que el llibre relata l’història de Sta. Bernadette, però també ens dóna a conèixer l’altre vessant de Lourdes.