El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 1 de març del 2012

Memòria del traïdor

Vicenç Villatoro
Editorial: Edicions 62, 1996/Círculo de lectores, 1996
Llengua catalana
Pàgines: 126

En aquest llibre trobareu la vida d'un gueto jueu imaginari, però com diu l'autor podria ser qualsevol del que van existir a la Alemanya Nazi. Narrat per en Saul Steinberg que el 18 de juliol de 1941 accepta la presidència del Jundenrat de Jenovice. "M'he compromès a la màxima cooperació amb les autoritats militars alemanyes d'ocupació per la bona administració del gueto i per tal de garantir les millors condicions de vida per als nou mil habitats que hi estan censats". Llegint el llibre us adonareu que per una banda aquestes persones jueves traïen el seu poble, però per l'altre miraven de salvar totes les vides que podien. Una feina molt contradictòria tant si és mira per la banda jueva com per l'Alemanya. Memòries d'un traïdor és un llibre de bon llegir, amb capítols molt curs i alguns en forma de diari on et presenta la forma de viure als guetos jueus.

 Us deixo el petit comentari de l'obra que té l'autor a la pàgina de Escriptors.cat
 El darrer lliurament, per ara, de Vicenç Villatoro, Memòria del traïdor (1996), és una novel•la breu, entre la confessió i el reportatge, amb la història d'un hipotètic porter de la mort durant la dominació nazi al gueto de Jenovice, probable ciutat bielorussa.[...] Amb seguretat i eficàcia narratives, Memòria del traïdor penetra el dolorós voraviu de l'holocaust i s'ajuda, per a la confecció d'aquest trist mosaic de la història, amb la perspectiva de veus diverses i el manlleu de textos que li arriben de Salvador Espriu, Hannah Arendt, Albert Cohen i Primo Levi.
 http://www.escriptors.cat/autors/villatorov/pagina.php?id_sec=2399