El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




divendres, 30 de desembre del 2011

Las pioneras

Rita Levi-Montalcini - Giusepinna Tripol
Editorial: Crítica
Edició 2011
Llengua castellana
Págines 119

Aquest llibre-escriu la mítica biòloga Rita Levi-Montalcini, Premi Nobel de Medicina l'any 1986, està destinat a les noves generacions. El seu objectiu és fer-les conscients de les fonamentals aportacions científiques que van fer les seves avantpassades des de dos segles abans de l'era cristiana fins al segle XX. Durant segles les dones van estar excloses. En el passat les que destacaven per la seva saviesa es consideraven bruixes i eren enviades a la foguera, i fins i tot quan es va abolir aquesta persecució, tan ferotge com absurda, els filòsofs i els científics, inclosos els coneguts com il•lustrats', van seguir alimentant el mite de l'absoluta superioritat intel•lectual de l'home ".

Per demostrar que les dones també tenen un passat, i un present, científic, mostrant al mateix temps les injustícies i dependències que van haver de patir al llarg de segles, el procediment que Rita Levi-Montalcini i Giuseppina Tripodi han seguit en aquest apassionat i apassionant llibre és presentar la inqüestionable evidència que proporcionen succintes biografies de dones científiques com les matemàtiques Hipatia, Sophie Germain, Sofia Kovalevskaia i Emily Noether, les astrònomes Caroline Herschel, Williamina Fleming, Henrietta Leavitt, Cecilia Payne Gaposchkin, Margaret Burbidge i Vera Rubin, Mary Wortley Montagu, a la qual tant deu la vacunació moderna, les físiques Émile du Châtelet, Marie Curie, Lise Meitner, Irène Joliot-Curie, Maria Goepper Mayer i Chien-Shiung Wu, químiques com Rosalind Franklin i biòlogues com Gerty Cori, Barbara McClintock, Dorothy Crowfoot Hodkin i Christiane Nüsslein-Volhard.