El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




divendres, 1 de juliol del 2011

Atentament - lectures i crítiques

Editorial Proa
Edició 2011
Pàgines: 295
Llengua catalana

Aquest és un llibre pot servir com a guia de lectura, ja que trobem un seguit de bones crítiques sobre llibres i els seus autors. Joan Triadú, va escriure setmanalment pel diari Avui i parla tan de prosa com de poesia. Trobareu un munt d'autos com: Quim Monzó, Joan Salas, Porcel, Mira i molts d'altres. Al llegir aquest llibre he conegut autors, per a mi totalment desconeguts i que m'agradaria llegir. De moment començaré per el llibre Purgatori de Joan Francesc Mira, editat per Proa.

Seguin una mica el llibre trobaren primer amb el títol l'Imitem-lo, en David Castillo del diari Avui, en parla una mica de com era la persona de Joan Triadú i com estimava la llengua catalana, he triat alguns paràgrafs:

Home fidel, honrat i complidor preocupat fins al final.
Exigent i poderós, no suportava la mediocritat i la seva ideologia i bandera voltava al voltant de la sentencia "només la qualitat ens salvarà".

En una part de l'escrit en David Castillo el compara amb els esportistes d'elit i diu: en Joan Triadú va basar la seva trajectòria en tres eixos, les tres D: determinació, dedicació i disciplina; una auto disciplina que el va mantenir ferm al llarg de dècades en el conreu de la crítica.

El pròleg va a càrrec de la Susanna Àlvarez, persona que ha estat al costat de Juan Triadú en la confecció del llibre ens explica l'obra de Joan Triadú, n'he triat un parell:

Llegir com viure (1963). El pròleg signat pel mateix autor, porta ja l'empremta de la seva manera de veure les coses, del sistema de valors que va acompanyar-lo des de el primer moment a l'hora de llegir i de viure:
" Llegir com viure: es a dir, que l'esquema i el designi de la vida no rebutgin la lectura cap a la zona fàcil de la distracció ni l'estotgin en el preciosisme cultural. El llibre com a obra de l'home segueix els tombants d'una vicissitud doble: la seva i la del lector. El crític, dues vegades lector, acreix l'experiència pel seu compte, però té l'obligació de comunicar-la als altres i acabar-la en els altres".

Una cultura sense llibertat (1978) Pròleg de l'autor diu " Aquest llibre és el resultat duna recollida de material, amplia i minuciosa , sobre el moviment català de la postguerra"
Un altre paràgraf  la Susanna comenta: aquesta posició privilegiada ( treballar al costa de Joan Triadú) em du a sostenir que el conjunt de la seva obra és d'una importància cabdal per conèixer la literatura catalana i, en bona mesura, la literatura universal contemporània.

Un llibre molt interessant i recomanable