El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 17 de juny del 2010

El lingüista Joan Solà fa l'última classe a l'Aula Magna de la UB

Dijous 17.06.2010
L'acte es podrà seguir en directe des de la web de la universitat
El catedràtic de Llengua Catalana Joan Solà pronunciarà avui la seva última lliçó com a docent de la Universitat de Barcelona. Solà es jubila, encara que continuarà lligat a la universitat en qualitat de professor emèrit. Solà pronunciarà la lliçó 'Construcció d’una sintaxi normativa: criteris, exemples', en el marc d'un màster d'estudis avançats de llengua i literatura catalanes. L'exposarà a l'Aula Magna a les 18.00. L'accés és restringit als alumnes del màster, però es podrà seguir en directe via Internet.
Més informació: http://www.vilaweb.cat/noticia/3743254/linguista-joan-sola-imparteix-lultima-llico-laula-magna-ub.html

Biografia
Joan Solà i Cortassa (Bell-lloc d'Urgell, 1940), lingüista, vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans i col•laborador en mitjans de comunicació.

Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1970), és catedràtic de Llengua Catalana a la mateixa universitat, des d'on desenvolupa una extensa tasca d'investigació i de docència. També ha impartit cursos i ha fet conferències en altres centres universitaris de l'estat espanyol, d'Europa i dels Estats Units d'Amèrica.

Joan Solà és autor d'una quarantena de llibres i d'uns cent vuitanta articles sobre sintaxi, història de la llengua, lèxic, puntuació, tipografia, bibliografia i altres matèries de lingüística i sociolingüística. Entre d'altres, és codirector, amb Jordi Mir, de l'edició de les Obres completes de Pompeu Fabra (avui ja s'han publicat 5 dels 9 volums), editor de L'obra de Joan Coromines: cicle d'estudi i homenatge (1999) i director de l'obra col•lectiva Gramàtica del català contemporani, de la qual s'acaba de publicar la quarta i definitiva edició. Actualment treballa en la redacció de la sintaxi de la nova gramàtica normativa de l'IEC.

A més a més, Joan Solà sempre ha estat en contacte amb la realitat i amb els aspectes més pragmàtics de la llengua. També ha promogut projectes d'investigació i d'edició i ha estat assessor lingüístic de diversos organismes, com ara el Consorci per a la Normalització Lingüística, l'Ajuntament de Barcelona o la Caixa, i és col•laborador habitual de la premsa, la ràdio i la televisió, plataformes des de les quals qüestiona o posa en relleu l'ús de la llengua quotidiana.

Fruit de la seva tasca acadèmica i cultural, ha rebut diversos premis i homenatges, com el Premi de la Crítica de Serra d'Or (1999), el Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (2002), la medalla Narcís Monturiol (2003) i la Creu de Sant Jordi (2005). Recentment ha estat nomenat Doctor Honoris Causa de la Universitat de Lleida i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2009.