El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 4 de febrer del 2010

Utopía (No hi ha tal lloc)

Tomás Moro
Editorial: Espasa (Austral ciencias y humanidades)
Edició: 2007
Llengua Castellana

Aquest llibre és va publicar per primera vegada i amb llatí l’any 1516. La primera edició d’aquesta editorial va ser l’any 1952. Ara ha estat reeditat en català per Accent Editorial que s’ha fet directament del llatí. La traducció, de Joan M. del Pozo, és la primera feta directament del llatí, després de la de Josep Pin i Soler l’any 1912. El llibre consta de dos parts, el llibre primer i el llibre segon.

Llibre primer és una critica de la forma de governar Anglaterra, tant a nivell polític com social. Hi havia un desgavell social molt gran i la forma de governar només afavoria als nobles deixant al poble a la misèria.

Llibre segon ens relata una illa anomenada Otopía i el seu funcionament polític i social.
Ens detalla un lloc ideal on no hi ha propietat privada i no es necessitaven diners, ja que tenien les necessitats bàsiques cobertes, totes les persones tenien el mateix estatus social, menys els governants, que no eren gaires.
El treball és obligatori per a tothom i tothom treballava les mateixes hores
Era un país tolerant i democràtic.
Tenien un sistema rotatiu camp i ciutat, i així tothom aprenia a fer de tot.
Les penes en el cas delictius eren; esclavitud temporal i si és reincidia pena de mort.

Aquest llibre una de les obres més representativa de l’humanisme i que encara avui continua vigent.

M’ha agradat.