El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 25 de juny del 2009

Tecnolecte futbolístic català

Com ja he comentat, avui és l’últim programa de la temporada i per acomiadar-nos farem un programa diferent. Potser pensareu que no té res a veure amb llibres, però vés a saber si d’aquí un temps ho pot ser, el tema és prou interessant com per editar-ho.

Avui ens visita a Ràdio Dos 84 un estudiant de 2n de batxillerat de l’IES Montsoriu d’Arbúcies, David Iglesias Masó. No es tracta de cap escriptor professional, de cap creador literari. Però això no vol pas dir que no li interessi la llengua. De fet, és una de les seves passions; l’altra, el futbol. I què passa quan s’intenta establir una vinculació entre llengua i futbol? Doncs pot passar el que li ha passat a en David: comences a estirar el fil de la llengua –inacabable–, a desgranar conceptes, i et trobes que has descobert una realitat regida per unes lleis –les de la llengua– i no et pots resistir a intentar entendre’n el seu funcionament, això és: ordenar-les, catalogar-les, classificar-les, relacionar-les. I d’aquí a fer-ne un estudi científic, un pas, però també molta distància recorreguda.

Tecnolecte futbolístic català és el títol del treball de recerca de David Iglesias. Un estudi que analitza els processos de formació del lèxic futbolístic català en l’àmbit del gol i la rematada, i la comparació amb els de nou llengües. En aquest treball s’estudia l’evolució del llenguatge futbolístic català al llarg del segle XX, s’elabora un glossari de termes futbolístics, es classifiquen els processos de formació de les paraules..., tot plegat inserit en el context històric.
Un estudi clar en els objectius, rigorós en el mètode, honest en els plantejaments. I molt ben escrit.

El treball ha estat premiat en la 10a edició dels premis Consell Social de la UdG (udg.edu). Com a conseqüència d’aquesta distinció, l’escriptor Josep M. Fonalleras, “des del seu sofà” al diari “Sport” (sport.es), qualificava l’assaig de “petita meravella”, d’“una delícia”. Hi estem d’acord. Per això avui n’hem volgut parlar amb el seu autor, David Iglesias Masó, a qui felicitem.
Desitgem que l’entrevista sigui del vostre interès.