El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 4 de juny del 2009

Jane Austen

Jane Austen, novel·lista anglesa, (Steventon, Hampshire, Anglaterra, 16 de desembre de 1775 – Winchester, Hampshire, Anglaterra, 18 de juliol de 1817). Les seves obres, entre les que cal destacar Orgull i prejudici, Sentit i sensibilitat i Emma, són generalment considerades clàssics de la literatura anglesa. La seva penetrant anàlisi de la societat de la seva època, unida al seu magistral ús del la narració indirecta i de la ironia, fan d'Austen una de les més influents i estimades novel·listes del segle XIX.

Jane Auten era la més petita de set germans, quatre nois i dues noies, un va morir al poc de néixer. Dos nois van ser clergues com el pare i els altres dos van fer carrera naval. Cassandra l’única germana de Jane, amb la qual va mantenir una estreta relació tota la vida, amb la gran quantitat de correspondència que varen tenir les dues germanes s’han pogut extreure les úniques dades de la Jane Auten. D’aquesta autora l’únic retrat rudimentari i pintat que s’ ha trobat va estar fet per la seva germana, actualment es troba a la National Portrait Gallery of London. La Jane va ser educada breument a Oxford, també a Southampton i finalment va assistir a una escola de senyoretes en l’Abadia de Reading. El seu avançat nivell d’educació sembla que pot haver influït a la seva afició primerenca pe la literatura, la seva primera novel·la la va començar l’any 1789. La seva família també va ajudar, en la casa dels Austen molts caps de setmana es representaven funcions teatrals, cosa que donava a la Jane poder escriure les seves pròpies històries i representar-les. També va fer servir llibres de la biblioteca local.

L’any 1801 la família es va traslladar a Bath, una ciutat balneari molt popular en aquella època, fet que no va agradar a la Jane. I que fa constar en totes les seves novel·les. Sembla ser que va rebre una proposta de matrimoni d’un ric, cosa molt important i que hauria alliberat a la família de les dificultats econòmiques, que ella no va acceptar, perquè no l’ estimava. Després de la mort del pare, ella, la mare i la germana, visqueren amb el seu germà Frank i la seva família duran uns quants anys. Després es varen traslladar a Chawton, en una casa del seu germà, on va viure amb la seva mare i la seva germana fins la seva mort. Actualment és la casa museu de Jane Auten, on podeu veure'n la fotografia.

Les novel·les d'Austen van obtenir només una tèbia acollida quan van ser publicades.
Els estudiosos del segle XX la situen entre els més grans genis de la literatura anglesa, de vegades l’han comparat amb Shakespeare.
Les crítiques negatives vers Austen també han estat notables.

Obra:
Lady Susan (1793 o 1794) – Los Watson (1804) editats conjuntament
Sentit i sensibilitat (1811)
Orgull i perjudici (1813)
Mansfield Park (1814)
Emma (1816)
L’abadia de Nortthager - 1818
Persuasió (publicació pòstuma)
Amor i Amistat – escrita en la seva adolescència

Cinema
Les novel·les de Jane Auten més importants s’han portat al cinema. Les potser més conegudes:
Sentido i sensibilitad; amb: Emma Thompsom, Hugh Grant i Kate Winslet (2002).

Orgullo y prejuicio; amb: Keira Knightle y Matthew Macfadyen (2005). Aquestes pel·lícules estan resumides.

D’aquestes mateixes novel·les la BBC va fer una sèrie amb capítols que es poden trobar DVD, els diàlegs són fidels, fil per randa, a les novel·les. Ara bé, son molt llargues.
Orgullo y prejuicio 3 DVD
Sentido y sensibilidad 2 DVD

També hi ha un pack amb les pel·lícules resumides de:
Mansfield Park
L’abadia de Nortthager
Persuasió