El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 16 d’abril del 2009

Terra de dracs: La fúria del dimoni


Guillem Bou i Carme Trinitat
Editorial: Barcanova
Lengua: Catalana
Edició: 2009
Pàgines: 416
A partir de 12 anys

Ressenya enviada per Guillem Bou
El primer volum de Terra de dracs és una al·legoria sobre l’ésser humà i tot un grapat de problemes que l’envolten. Emmarcat en una història que transcorre a un ritme molt ràpid, la novel·la és un constant plantejament de reptes al lector. És un estímul perquè l’adolescent senti curiositat pels temes que aprèn a secundària, perquè reflexioni sobre el món que l’envolta i, d’aquesta manera, perquè agafi consciència de la importància de formar-se.

El protagonista d’aquest primer volum és un dimoni que, incomprensiblement, s’està tornant humà. Quan aquest dimoni Xiribelles, abans el més astut del món, torna a la seva llar després de fer un encàrrec infernal de cinc-cents anys, s’ho troba tot regirat. El bosc on vivia és poblat per dracs ferotges, els homes han fet una ciutat-fortalesa al seu bosc, uns quants milers de dimonis s’han constituït en exèrcit; dels follets i les altres criatures fantàstiques no se’n sap res... i, el que és pitjor, sembla que ja no existirà mai més el seu estimat infern.

Aquest projecte aprofita l’oportunitat educativa que ens dona l’Any Amades 2009 per presentar una mitologia pròpia (la del nostre país) i alhora allunyada dels tòpics excessivament èpics i violents de les mitologies de consum (Senyor dels Anells i variants). Els herois de Terra de Dracs tenen un aire més mediterrani, més proper a la tradició que prové de la Grècia Clàssica i que altre pobles del Mare Nostrum adapten a la seva cultura i circumstàncies. Així, els protagonistes resolen els seus problemes amb l’anàlisi de els situacions, amb la negociació amb els agents implicats, amb l’actitud que adopten en encarar-los... en definitiva, es posa de manifest com és d’important una conducta que frueix d’un procés de formació i maduració.

Qualsevol docent trobarà moltes claus educatives en l’obra, que podrà usar per fer la seva tasca tan formal com informal amb els alumnes. Hi ha al·legories molt clares, com uns animals que expliquen històries però que les canvien segons qui els alimenta, com els veïns d’una ciutat al qual els seus governants fan anar com volen a força d’accions espectaculars, com el mateix dimoni protagonista que, incomprensiblement, està tornant-se humà... A fi de disposar del major nombre de recursos educatius que ofereix l’obra, us farem a mans guies d’ús didàctic per tal que li pugueu treure el màxim partit a la feina que hem feta. Igualment, l’editorial és oberta als vostres suggeriments per incloure tal o qual temàtica en el decurs d’aquesta nova col·lecció editorial que tot just acabem d’encetar amb tota la il·lusió.