El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 30 d’abril del 2009

El sari vermell


Javier Moro
Editorial: Columna
Pàgines: 608
Edició: 2008

El 1965, Sònia Maino, una estudiant italiana de 19 anys, coneix a Cambridge un jove indi anomenat Rajiv Gandhi. Ella és filla d'una família humil dels voltants de Torí; ell pertany a l'estirp més poderosa de l'Índia. És el principi d'una història d'amor que ni tan sols la mort serà capaç de trencar. Per amor, la italiana abandona el seu món i el seu passat per fondre's amb el seu nou país, l'Índia prodigiosa que adora vint milions de divinitats, que parla vuit-cents idiomes i que vota cinc-cents partits polítics. El seu valor, la seva honestedat i la seva entrega acabaran convertint-la en una deessa als ulls d'una sisena part de la humanitat. Amb autèntica màgia narrativa, Javier Moro relata la gran saga familiar dels Nehru-Gandhi, homes i dones atrapats a les urpes del poder, presoners d'un destí que no han escollit, el mateix que portarà Sònia a encarnar les esperances de mil dos-cents milions de persones al país del Mahatma Gandhi.

Comentari El racó del llibre (Rosa)
És un llibre molt interessant i fàcil de llegir, tot i que la major part del llibre parla de política i dels riscos que comporta.
Encara que en la contraportada ho representa com una història d’amor entre la Sònia i en Rajiv, també i han altres fets molt importants al voltant de aquesta l’història. La renuncia de la Sònia, per amor, a una vida molt diferent a la que havia portat fins que va anar a viure a l’Índia.

La novel·la està escrita en retrospectiva, comença amb la mort de Rajiv Gandhi, i va desgranant, primer la vida de la parella: quan es coneixen a Anglaterra, i un cop a l’Índia, s’ajunten els afers de tota la família.
Quan vas passat les pàgines, vas veient la vida de la família Nehru-Gandhi com el canvia, quan coneixen al Mahatma Gandhi. Un rere l’altre van caient en el poder de la política: l’Indira, en Sanjai, en Rajiv i finalment la Sònia, perden la llibertat i la vida. Durant aquests anys del mandat dels Gandhi, coneixereu els tripijocs de la política Índia, la quantitat de partits polítics que tenen, les divisions territorials, les castes, les religions. Entendreu una mica el funcionament d’aquest gran país que té 1200 milions d’habitants i 22 llengües oficials. També la forma de viure de moltes persones, la cultura i les religions.

En el centre del llibre trobareu unes fotos familiars i en una diu el següent; “L’extravagant vida dels Nehru va canviar quan va entrar en contacte amb el Mahatma Gandhi. El patriarca Motila va abandonar la sofisticació per la senzillesa, va canviar els vestits de franel·la per simples kurtes de cotó filat a mà, igual que Gandhi. La casa dels Nehru es va transformar en la casa de l’Índia sencera”.

El títol del llibre “El sari vermell” ve de la roba vermella que Nehru va teixir duran les seves estades a la presó. La seva filla, Indira, la va fer servir per fer el sari del seu casament. Amb el mateix sari és va casar la Sònia i també la seva filla Priyanka.