El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 12 de març del 2009

Pa negre

Emili Teixidor
Editorial: Columna
Edició: novembre de 2004 onzena edició
Llengua: catalana
XXXIII Premi Joan Creixell 2003
Premi Lletra d’Or 2004
I Premi de Narrativa M. Àngels Anglada 2004
Premi Nacional de Literatura 2004


Contraportada:
A mig camí entre la memòria i la ficció, en una barreja de gèneres, Pa negre gira a l’entorn de l’Andreu, un noi de la Plana de Vic en els anys més crus de la postguerra. Ell pertany a la banda dels perdedors:el seu pare, home de ferms ideals republicans, ha estat empresonat per roig. De resultes d’això, la mare s’ha hagut de posar a treballar a la fàbrica i el confia a uns parents que viuen a pagès

Comentari El Racó del llibre (Rosa)

Pa negre és un llibre explicat en primera persona, l’Andreu un noi d’entre 10 i 12 anys. Explica les seves reflexions sobre el que ha viscut des que varen empresonar el seu pare per roig, amb tot el que aquest fet va significar per ell i la seva família. La seva vida al mas dels seus avis materns. Un recull de vivències que juntament amb el seus cosins, la Núria (ploramiques) i en Quirze, veuen passar al damunt d’una prunera. També hi ha una amiga de l’escola, La Roviretes. Les repressions de l’època franquista, el sexe, el contraban, la religió. De fet, la manera de viure d’una família de pagès, que tothom ballava al voltant dels homes de la casa. El món dels adults, amb les seus tabús, en vers a la canalla. En mica en mica l’Andreu va descobrint aquest món tant complicat i el sentit que dona, ell, als fets que van passant davant els seus ulls de nen. Com podeu comprovar, ha estat un llibre molt premiat. Dona a conèixer una època i uns costums de la postguerra. També té un lèxic molt ric, amb paraules com ara: El fato, el viàtic, galdirot i moltes d’altres, que ja no fem servir en el lèxic actual. El llibre,m'ha agradat moltíssim, aconsello la seva lectura.