El racó del llibre ha estat innactiu duran uns anys per raons personals. Ja és hora de tornar a posar el blog en marxa. Ara però, no estarà adjunt al programa de ràdio, nomes a temes literàris. El bloc està ober a totes aquelles persones que vulguin promocionar un llibre només caldra posar-se en contacte amb el correu del blog.




dijous, 4 de juny del 2009

Avui, Jane Austen

Hola amics del Racó del llibre. Programa que s’emet tots els dijous de 7 a 8 del vespre per radio Dos 84 des de Hostalric, dial 105,8 FM.
El programa, intenta posar-vos al dia pel que fa al món literari amb: notícies, novetats literàries, els llibres més venuts, novetats de la biblioteca i per acabar es llegeix un conte curt, per fer un mos als oients de la literatura catalana i del món.
Avui parlaré d’una autora anglesa que a mi m’agrada molt. En un dels primers programes ja en vaig parlar, però crec que no li vaig donar l’èmfasi que li corresponia a una autora com és la Jane Auten.
Llegint aquesta autora, he passat uns moments extraordinaris. Mols la titllen de romàntica, potser ho és una mica però, la seva forma de relatar i criticar la societat de l’època, de una manera tan subtil, m’ha encantat. Les seves novel·les totes m’han agradat, però les meves preferides són per aquest ordre:
Persuació i Orgull i perjudici, la primera, la seva protagonista l’he trobada fantàstica, tant fidel al primer amor, al qual deixa per culpa de les diferències socials. La segona, retrata molt bé la societat rural on es desenvolupa l’història, les relacions entre veïns, els costums i com no, les diferencies socials. La declaració d'amor que li fa Mr. Darcy a la Elisabeth Bennet, podem veure, com l’insulta a ella i a la seva família, per culpa de la seva classe social.
.
“He luchado en vano, todo ha sido inútil, no puedo dominar mis sentimientos, debo decirle cuan ardiente la admiro y la amo. I al hacerlo, soy plenamente consciente de que actúo contra los deseos de mi familia, mis amigos, y que decir tiene, de mi buen criterio. La diferencia social de nuestras familias hace que una alianza entre nosotros debe ser considerada extremadamente censurable, de hecho, como hombre racional, yo mismo lo considero así, pero no puedo evitarlo. Desde los primeros momentos de nuestra relación, he llegado a sentir por usted, una apasionada admiración y respeto, que ha pesar de mis esfuerzos ha vencido cualquier objeción racional. Le ruego fervientemente que alivie mi sufrimiento y acepte ser mi esposa”.
.
Què us ha semblat la declaració?. Encara que li remarqui la diferència social, és una declaració molt romàntica i potent.
Les imatges que he posat són de les pel·lïcules; Orgull i perjuduci i Persuació



7 comentaris:

carina ha dit...

Hola Rosa,
no he escoltat mai el vostre programa, no sé si l'agafem des de lleida i tampoc sé quin dial deu ser, segurament és molt interessant pel que expliques. Pel que fa a la Jane Austen et diré que m'agrada molt la novel·la del XIX, però potser l'Austen la trobo una mica massa ensucrada, sóc més de Charlote Bronte, m'agrada més el romanticisme fosc, les històries que no acaben bé. Un petonet i t'aniré seguint.

Rosa ha dit...

Hola carina,
Jo dec ser una mica romàntica, ja que m’encanta la Jane Auten, potser si que és una mica ensucrada, però fins i tot m’agrada.
La Charlote Bronte, també m’agrada, principalment la novel•la que potser més èxit ha tingut “Jane Eyre”. També acaba bé, encara que hi ha suspens. Aquesta també n’han fet pel•lícules, un grapat de versions i n’hi ha de molt antigues. La seva germana Emili amb “Cumbres borrascosas”, no m’agrada tant, la trobo massa dramàtica.
Pel que fa al programa, ens pots escoltar en el blog en l’apartat “d’escotar programa”. Cada dijous pengem el programa de la setmana
Una abraçada i bon cap de setmana

Tonina ha dit...

Rosa, aquest no l'he llegit i això que el tinc per casa. He vist la peli i això em talla un poc la lectura. M'hauré de replantejar llegir-lo, sé que m'agradarà.
Gràcies per recordar-me-la, la llegiré a les vacances.

Rosa ha dit...

Hola Tonina,

Crec que em parles de “Jane Eyre”. Normalment les pelis són molt resumides, però és possible que t’espatlli una mica la lectura. Ja m’ho comentaràs.

Una abraçada

Mireia ha dit...

No he llegit res d'ella, gràcies per "descobrir-me-la".

Tonina ha dit...

Sí, també he vist "orgullo y prejuicio", què és la que vull llegir.
Et diré coses. faré el camí al inversa, no m'agrada però si val la pena ho faré, si la racomanes m'agradarà.

Rosa ha dit...

Hola Mireia, Tonina
Si la llegiu us desitjo que us sigui una lectura agradable i interessant. Ja me’n fareu un comentari. Perdoneu el retard en contestar, estic una mica atabalada. La culpa la té un curs d’escriptura creativa que he començat i que m’ocupa una part del temps lliure que tenia, però m’agrada molt fer-ho.
Una abraçada i bon cap de setmana